Premià de Dalt rep l’Enquesta d’Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d’ESO del municipi

La sala de sessions de l’Ajuntament va acollir la setmana passada l’acte de presentació dels resultats d’un estudi sobre hàbits saludables que s’ha fet entre 86 alumnes de 4t d’ESO dels dos centres que imparteixen secundària a Premià de Dalt, l’Institut Valerià Pujol i l’Escola Betlem.

Featured Video Play Icon

Aquest estudi l’ha portat a terme  l’Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona i dona proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida.

L’alcalde,  Josep Triadó, va recordar la importància d’aplicar polítiques de salut pública per guanyar benestar i qualitat de vida. L’acte el va presidir el diputat de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharrova, acompanyat del tècnic superior  del servei de Salut Pública de la Diputació, Lluís Camprubí, qui va donar a conèixer els resultats i les conclusions que se’n poden extreure.

En comparació amb instituts de la província, els alumnes de 4t d’ESO de Premià de Dalt tenen més problemes per dormir; utilitzen poc la bicicleta per a moure’s; utilitzen menys el cinturó i el casc quan van en moto; esmorzen menys a casa; surten més de nit; fan més botellots i fumen més; són més els que no usen cap mètode de protecció en sexe; i són menys capaços de portar preservatius. Quant a les relacions al centre educatiu, l’enquesta mostra que pateixen més assetjament escolar però alhora també hi ha més agressors; i més maltractament i assetjament sexual a les xarxes socials que a la resta de la província.

Pel que fa referència als resultats més salutogènics que la província de Barcelona, els adolescents de 4t d’ESO de Premià de Dalt consumeixen més llegums i fruita; menys carn i embotis; menys refresc, begudes energètiques, llaminadures, pastes i snacks; fan més esport o activitat física fora de l’horari lectiu; menys han provat el tabac i més han intentat deixar-lo; menys han provat el cànnabis i més tenen la percepció del perill que suposa consumir-lo; tenen més coneixement dels mètodes anticonceptius; més expliquen l’assetjament i tenen un rendiment escolar superior a la mitjana de la província.

Una de les dades més sorprenents és la que fa referència a l’hàbit de lectura dels adolescents. Només un 2,1% dels nois i un 10,5% de les noies entrevistades tenen la lectura com a activitat preferida el cap de setmana. També destaca la percepció que tenen del seu estat d’ànim: més d’un 46% d’ells té un estat d’ànim negatiu.