Premià de Dalt rebutja la nova llei del copyright digital

El ple de dilluns passat va dir ‘no’ a la nova directiva sobre drets d’autor en el mercat únic digital, aprovada recentment pel Parlament Europeu. Aquesta nova llei de copyright digital inclou dos articles força controvertits, l’article 11 i el 13, els quals han rebut una forta oposició a Europa per part de nombrosos grups d’activistes i organitzacions d’internautes europeus. La sessió del ple també va tenir un record per Salvador Baz, Jutge de Pau mort recentment.

Featured Video Play Icon

El debat sobre la nova llei de copyright digital en el ple del 8 d’abril va ser el més destacat de la sessió. El ple va mostrar el seu rebuig després que diverses organitzacions d’internautes i grups d’activistes europeus hagin mostrat la seva oposició a la nova directiva perquè conté alguns articles força introvertits, que imposen nous conceptes com els filtres a pujar continguts i el pagament per enllaços web.

Luis Torrens del PP va defensar la normativa assegurant que aquesta no afectarà els usuaris i que es reforçaran els drets d’autor. Inma Fernández, portaveu del PSC, va avançar també el seu vot en contra del rebuig a la normativa europea argumentant que “el debat és a Europa”, mentre que Marc Tintoré, portaveu del Govern va detallar el vot a favor per part de PDeCAT i ERC i va recordar que més de 5 milions de persones estan en contra del nou copyright digital.

La moció de rebuig a aquesta nova directiva europea i per tornar a les negociacions es va aprovar amb els vots a favor de Crida Premià de Dalt, PDeCAT i ERC, i els vots em contra de PSC i PP.

Aquest punt va ser el més destacat d’un ple que va iniciar la sessió amb l’alcalde, Josep Triadó, que va fer referència a la mort ocorreguda el passat 12 de març del Jutge de Pau de Premià de Dalt, Salvador Baz Vergara, i va llegir el decret amb què es van declarar 2 dies de dol oficial per aquesta defunció, una lectura que es va acabar amb un emotiu aplaudiment per part del plenari i del públic assistent.

Després d’aprovar les actes de les dues sessions anterior, la núm. 3 i núm. 4, es va aprovar declarar d’especial interès municipal les obres de reforma de dos edificis singulars al municipi, Villa Matilde i Can batalla, ambdós situats a la Riera de Sant Pere. La primera declaració es va aprovar per unanimitat mentre que la segona va prosperar amb el vots favorable de tots els grups amb representació municipal (PODeCAT, PSC, ERC i PP) i dues abstencions de la Crida, argumentades perquè creien que l’Ajuntament en el seu dia podia haver comprat can Batalla i per altra banda perquè havien trobat a faltar en l’expedient en qüestió el cost econòmic de l’operació.

En l’àmbit de recursos humans, es va aprovar per unanimitat la modificació d ela plantilla i del catàleg de llocs de treball per a l’any 2019.

Crida Premià de Dalt va presentar dues mocions al Ple, la primera va ser la de rebuig a la directiva europea del copyright digital i la segona de suport al Pacte del Litoral del Maresme.

Per a explicar aquesta segona moció, la Crida va donar la paraula a Jordi Pagès, integrant de la plataforma ‘Preservem El Maresme’, qui, des del públic va explicar la necessitat de crear una taula de participació -al marge del Comissionat per a la Preservació i Gestió del Litoral del Maresme- creat pel Consell Comarcal del Maresme- formada per tècnics i societat civil per a debatre fins assolir un Litoral i unes conques naturals, sostenibles i segures. Luis Torrens del PP va manifestar que “compartim el fons d ela proposta però no la forma. Per tant, votarem en contra”. L’alcalde i president del Consell Comarcal va explicar que “des de fa dos anys tenim el Comissionat per a la Preservació i Gestió del Litoral del Maresme amb representants de tots els partits polítics i de la plataforma Preservem El Maresme”, i va posar èmfasi en què ”la CUP és l’únic partit que no hi ha anat”. L’alcalde va voler llegir els acords a què ha arribat el Comissionat en què tots els partits van considerar la necessitat d’estabilitzar des d’Arenys de Mar a Montgat perquè l’erosió del litoral pot suposar un gran perill en un espai on hi ha la N-II, passeig marítim i les vies del tren.

La moció no va prosperar en rebre únicament els vots favorables de la Crida. El Govern format per PDeCAT, PSC i ERC va votar en contra i el PP, abstenció.

En l’apartat de precs i preguntes, el Partit Popular en va fer 3, sobre les obres al camp de futbol, l’incompliment de l’ús de la bandera d’Espanya per part de l’Ajuntament de Premià de Dalt i la darrera sobre les màquies de reciclatge selectiu.

Crida Premià de Dalt va demanar sobre Pla de Barris, barreres acústiques al lateral de l’autopista, zona sense vorera a la carretera a Premià de Mar, ús de programari lliure i ús d eles sales de l’antic consistori.

El proper Ple de la Corporació tindrà lloc dilluns 13 de maig de 2019 a les 20.00 hores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *