Premià de Dalt celebra un Onze de Setembre reivindicatiu

Premià de Dalt va celebrar el passat 11 de setembre la Diada Nacional de Catalunya amb uns actes senzills, emotius i sobretot reivindicatius, que van fer recuperar plenament el sentit i l’essència d’aquesta celebració especial.

Featured Video Play Icon

La concentració es va fer a la Plaça de la Fàbrica a les 11 del matí  des d’on es va baixar a peu fins al monument a l’ Onze de Setembre de 1714,  al passeig de Can Balet .

Els actes van començar amb la hissada de l’estelada  per part de l’alcalde, Josep Triadó,  acompanyat, en aquesta ocasió, per Mariona Borràs, agent cultural destacada del nostre poble,  distingida amb el Premi  Càrmina  2021, que atorga  bianualment el Consell Municipal de Cultura.

Enguany  la lectura del manifest va ser a càrrec de Josep Martorell   membre  d’Òmnium  Premià i veí de Premià de Dalt. Òmnium Cultural és una entitat sense ànim de lucre que defensa els drets civils i les llibertats dels catalans. Des del 1961 treballa per fomentar la llengua catalana, la cohesió social, la llengua  i la cultura .

Un cop finalitzat el parlament, l’alcalde  va lliurar a Josep  Martorell un obsequi  institucional. Es tracta d’una reproducció del  monument a l’Onze de Setembre de 1714, obra de l’artista Esther Albardané  i que representa una homenatge a Catalunya i la seva gent, que  lluiten  i caminen sempre endavant en defensa dels seus drets i llibertats com a país. La nota festiva  la va posar la Colla Gegantera de Premià de Dalt  que va oferir dos balls. Val a dir que un d’ells va ser una estrena  preparada especialment per la Diada. Es tracta del Ball de Gironella que van ballar els tres gegants: l’Altemir , la Bonadona i el gegantó Pere.

La Colla Gegantera  va  obrir  la tradicional  ofrena  floral  al monument  a l’Onze de Setembre , que van continuar els diferents partits polítics i entitats del poble que van voler participar d’aquesta important celebració .

La commemoració institucional de la Diada es va tancar,  com és habitual amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya, El Cant dels Segadors, que va dirigir Rosa Bel, Directora de la Coral Primiliana.