Homenatge a les persones represaliades pel Franquisme

La Sala de Sessions va acollir dissabte 23 de novembre un acte institucional i protocol·lari de reparació jurídica del Franquisme al municipi, organitzat per l’Ajuntament

Featured Video Play Icon

La llei del 4 de juliol de 2017, aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya, declarava il·legals els  judicis polítics del Franquisme, perquè vulneraven el dret més elemental a un judici just. Per tant, també han quedat anul·lades totes les sentències dictades pel Règim franquista.

L’anterior Jutge de Pau de Premià de Dalt, Salvador Baz,  va trobar uns documents on figuraven els noms d’algunes de les persones de Premià de Dalt que havien estat jutjades i condemnades pels  tribunals franquistes. Es va elaborar un llistat amb tots ells, un total de 32 premianencs. Gràcies a la tasca conjunta entre l’Arxiu Municipal, l’Arxiu Nacional de Catalunya i Memorial Democràtic, dissabte es va poder lliurar a les famílies de les víctimes un certificat de nul·litat de tots aquells procediments judicials, sancions i condemnes dels tribunals militars en època franquista.

Durant l’acte de reparació jurídica, la responsable de l’Arxiu Municipal, Lali Ribera, va explicar tot el procés que s’havia seguit fins a l’obtenció de les certificacions.

També va intervenir com a testimoni el veí de Premià de Dalt, Pere Planas. Ell va ser un nen de la guerra, fill de pare condemnat a mort pel Franquisme.

Cadascun dels  familiars de les víctimes dels judicis franquistes va rebre el certificat de nul·litat de les sentències. Es van viure moments molt emotius en record dels 32 represaliats, i també d’agraïment per part de les famílies, que es van sentir reconfortades amb aquest homenatge als seus avis, oncles i pares.

L’alcalde, Josep Triadó, va tancar l’acte amb una agraïment a totes les persones que han fet possible aquesta reparació jurídica, especialment al Jutge de Pau ja desaparegut, Salvador Baz, amb qui va començar aquest procés culminat dissabte 23 de novembre.