El Ple l’Ajuntament de Premià de Dalt demana la reforma del codi penal per combatre els robatoris a domicilis

En el decurs del ple ordinari del mes de març, celebrat el dilluns dia 11, es va aprovar amb els vots favorables del Govern (PDeCAT, PSC i ERC) una moció d’urgència impulsada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) per reduir el nombre de robatoris a domicilis mitjançant una reforma del codi penal que endureixi les penes i castigui la reincidència a l’hora de jutjar aquest tipus de delicte. El PP la va votar en contra mentre que Crida Premià de Dalt es va abstenir.

Featured Video Play Icon

En els darrers anys, els alcaldes del Maresme han denunciat públicament en reiterades ocasions la inseguretat i l’alarma social que els robatoris provoquen als seus municipis, i ho han traslladat al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Reforma legal i més recursos policials

La moció, presentada la setmana passada pel president de l’ACM, David Saldoni, i el president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó, estableix que els recursos policials de la Generalitat per prevenir i investigar aquest tipus de delinqüència són clarament insuficients i per aquest motiu en el document es reclama al Govern de l’Estat espanyol que desbloquegi els més de 800 milions d’euros que té retinguts per a la millora dels recursos materials i humans dels Mossos. La moció insta la fiscalia general de Catalunya i el Tribunal Superior de Justícia “per tal que en els seus respectius àmbits de decisió estiguin amatents” a l’hora de graduar les peticions de pena com a element de dissuasió per als delinqüents i en benefici d’una societat més segura que respecti la llibertat i la propietat privada de les persones.

El document aprovat també sol·licita als grups del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats una modificació del codi penal per elevar les penes per aquesta tipologia de delictes, en sintonia amb altres països europeus com Alemanya o França.

Des de l’àrea de Benestar i Família es va aprovar per unanimitat el Reglament que regula el servei d’allotjament temporal d’urgència de Premià de Dalt. També es van aprovar per unanimitat l’adscripció del local del carrer de les Teixidores núm. 5 a la Societat Municipal La Pinassa; i l’aprovació de les bases per a la concessió d’ajuts extraordinaris pera la rehabilitació dels elements comuns dels edificis i de la instal·lació d’ascensors en els edificis privats inclosos en el Pla de Barris Santa Maria, Santa Anna- Tió.

Altres mocions

Crida Premià de Dalt va presentar tres mocions. La primera, relativa al dret a l’empadronament, la va explicar un representant de l’entitat ‘Premià Acull’, i demanava l’empadronament per a tothom, per motius legals, de justícia i econòmics, sense necessitat d’haver de documentar la residència. La moció però no va prosperar perquè només va rebre els 2 vots favorables de la Crida. Des del Govern i des del PP es va lamentar que la moció s’hagués portat a Ple quan s’havia deixat sobre la taula a la Junta de Portaveus pendent d’una nova reunió amb l’entitat Premià Actual. La regidora de Benestar Social, Magda Julià, va argumentar el vot en contra del Govern explicant que “a Premià de Dalt ja empadronem a tothom”, i va afegir, “agraïm a Premià Acull que presentés la moció a Premià de Mar perquè gràcies a això el tema s’ha regulat en aquell municipi”.

Tampoc va prosperar la moció d’aquest grup municipal per a incorporar Premià de Dalt a la zona 1 de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), tot i els vots favorables de la Crida (2) i PP (2). Mentre que el PP va defensar el seu vot a favor recordant que ja havia presentat un parell de mocions en aquest sentit, Marc Tintoré, portaveu del Govern, va argumentar el vot en contra explicant que hi ha el compromís que la implantació del nou sistema tarifari, la T-Mobilitat, es posarà en marxa l’any 2021 i que es calcularà basant-se en les distàncies quilomètriques entre municipis i no pas en el sistema de corones vigent actualment. L’alcalde, Josep Triadó, va posar èmfasi en què “l’ampliació de la zona 1 no és gratuïta, sinó que es pagarà amb un augment de l’IBI i aquesta no és la nostra manera de fer perquè a Premià de Dalt no apugem impostos”. I va afegir, que des del Govern estan encantats que a Premià de Mar ho facin que és on hi ha l’estació de tren i que des d’aquí ja s’aposta per connectar en bus gratuït fins a l’estació.

Sí que es va aprovar per unanimitat la moció de Crida Premià de Dalt der denúncia a les campanyes i missatges d’odi masclista. Bernabé Ruffo del Partit Popular lamentava la publicitat gratuïta que es fa al bus ‘Hazte oir’ cada vegada que ve a Barcelona i va recordar que l’Ajuntament treballa amb un Pla d’Igualtat que inclou un Pla LGTBI. El portaveu del Govern, Marc Tintoré, lamentava que a dia d’avui encara existeixin aquest tipus de campanyes i va proposar una esmena a la moció inicial per a substituir ‘impedir’ per ‘fer tot el possible per impedir’, que va ser acceptada. Jaume Batlle de la Crida va explicar que “no podem tolerar aquest tipus de missatges al carrer. No només perquè fomenten l’odi sinó també per respecte a les dones víctimes de violència de gènere”.

Informe de regidories i precs i preguntes

Els regidors i regidores van informar de diverses activitats pròpies de les seves delegacions. Entre altres, Emma Escolano des de Cultura/Arts Escèniques va convidar tothom al 9è Festival Internacional Dames Màgiques que se celebrarà del 15 al 17 de març; Alejandro Costa va informar del compliment en el 4t trimestre del 2018 dels objectius de la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; Josi Duran va informar de l’inici del programa InserSport, subvencionat al 100%, en què 37 joves vulnerables del poble rebran formació esportiva per a fer d’àrbitres en tres esports, futbol sala, vòlei i bàsquet; i finalment Inma Fernández regidora de Participació Ciutadana va explicar el projecte guanyador del procés de participació jove ‘Wave up!’, un parkour.

En l’apartat de preguntes, el PP en va formular 7, sobre símbols inconstitucionals en llocs públics, publicitat en llocs públics incomplint les ordenances, obres i enllumenat al camí del Mig, dia de la tapa, bandera nacional i privatització de seguretat. Crida Premià de Dalt va presentar 5 preguntes al Govern sobre la urbanització del solar de can Verboom, abocaments de líquids a can Figueres, desaparició del llaç groc de la façana de l’Ajuntament, nombre d’obres i enjardinaments i sobre el ressalt a la carretera d’Enllaç.

El proper ple tindrà lloc dilluns 8 d’abril, a les vuit del vespre.

FONT: AJUNTAMENT DE PREMIÀ DE DALT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *