El Ple aprova nous ajuts municipals al teixit empresarial de Premià de Dalt

Una acció més per al foment de l’ocupació i l’activitat econòmica al municipi, en aquesta ocasió a través d’una nova edició del Pla 3.000 i Pla 1.500.

Featured Video Play Icon

Dilluns  19 d juliol el Ple de la Corporació aprovava inicialment amb un àmplia majoria les bases per a l’atorgament de subvencions al teixit empresarial de Premià de Dalt amb l’objectiu de fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica.

El Pla 3.000 és el Pla Municipal de Foment de l’Ocupació i s’adreça a empreses, entitats, professionals i autònoms que hagin contractat o contractin a jornada completa i/o parcial persones aturades per una durada mínima de 3 mesos, sent els contractes entre l’1 d’octubre de 201 i l’1 d’octubre de 2021.  S’atorgarà la quantitat de 500€ per mes de contracte a jornada completa i persona contractada fins a un màxim de 3.000€ per contracte.

El Pla 1.500 és el Pla Municipal de Foment de l’Autoocupació i és per a persones que hagin iniciat o vulguin iniciar una activitat econòmica com a autònomes. L’alta com a tal ha d’estar compresa entre l’1 de juliol de 2019 i l’1 d’octubre de 2021, i s’ha d’acreditar un mínim de 6 mesos d’activitat econòmica continuada per al cobrament de la subvenció. L’import a concedir serà de 1.500€ pels 6 primers mesos d’activitat com a autònom/a.

Tots els grups municipals, a excepció de la Crida que es va abstenir, van votar a favor de les bases que regulen ambdues subvencions.

En canvi, es van aprovar per unanimitat d’una banda la modificació de l’ordenança reguladora de la venda no sedentària a Premià de Dalt, és a dir el mercat ambulant, definitivament instal·lat a la zona de La Petanca del barri Sta. Anna-Tió;  i una autorització de compatibilitat d’una treballadora municipal per a exercir com  advocada en l’àmbit privat.

La modificació del catàleg de llocs de treball i de la plantilla del personal funcionari per a l’exercici 2021 consistia en dotar-los d’una plaça d’enginyer/a tècnic/a, tècnic/a de Cultura i Festes i de millorar la dotacio per a una plaça devsergent per a la Policia Local. El punt va prosperar perquè el Govern (Junts i PSC) i el Grup municipal d’ERC van votar favorablement. Els dos regidors de la Crida votaven abstenció, i l’únic regidor de Cs, en contra.

Un altre dels punts que van prosperar per unanimitat va ser l’elecció de les festes locals de Premià de Dalt per a l’any 2022.  Concretament, seran el 28 de febrer, Carnestoltes; i el 29 de juny, Sant Pere.

 

Mocions

ERC va presentar 3 mocions al Ple. La primera d’elles a favor del reconeixement de les persones Trans i en suport d’una llei Trans estatal a Premià de Dalt. La moció es va aprovar per unanimitat després de coincidir tots els portaveus en la necessitat de lluitar des dels municipis per a combatre la transfòbia i exigir llibertat i igualtat.

La segona moció d’ERC era per a reconèixer públicament el dol perinatal, gestacional i neonatal a Premià de Dalt. El portaveu del grup municipal explicava que “és un tema molt personal i tabú en la societat” i afegia que “l’Ajuntament com a administració més propera a la ciutadania ha d’oferir suport psicològic i acompanyament emocional per a els famílies que ho necessitin”. Tots els grups van valorar positivament la moció i aquesta es va aprovar per unanimitat.

La darrera moció d’Esquerra demanava promoure la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens del municipi de Premià de Dalt, segons la Llei 11/2020, de contenció de rendes de lloguer d’habitatges. Fornés, va explicar que “Premià de Dalt compleix tots els requisits quasi en la seva totalitat, quan per a fer la declaració només caldria un d’ells”, i va argumentar la necessitat d’aprovar-la “tal i com han fet pobles veïns” tot explicant que el dret d’accés  a l’habitatge és una peça clau de l’Estat del Benestar. El regidor de Cs, David Expósito, avançava des dels inicis el vot en contra de la seva formació política ja que “veiem inseguretat jurídica en la moció”, afegint-hi que “si el lloguer és car, cal construir habitatge públic”, alhora que reclamava que des de la Generalitat de Catalunya s’hi dediquessin diners ja que, segons va dir, “som la Comunitat Autònoma que menys inverteix en habitatge públic”.  Des de la Crida, en Jaume Batlle explicava que votarien a favor “tenim el que tenim: habitatges en mans privades i se’n fa negoci, tot i ser una necessitat bàsica”. Batlle reclamava un replantejament, “ja que l’augment del preu el proporciona el creixement desorbitat de Barcelona amb xalets de luxe a la muntanya”. Carles A. Medina, portaveu del Govern, es posicionava en contra de la moció explicant que “la moció no s’adapta a la tipologia d’habitatges de Premià de Dalt i el que pot provocar la pèrdua d’habitatge de lloguer “. El portaveu afegia “a Premià de Dalt no tenim grans  tenidors d’habitatges perquè la principal bossa de lloguer és pública. I la nostra aposta són els 116 habitatges públics i de lloguer que farem a can Nolla”. Finalment, l’alcalde, Josep Triadó, explicava que “A Premià de Dalt només 1 de cada 10 habitatges és de lloguer. Dels 330 que hi ha de lloguer, el 45% són públics perquè no tenim grans inversors. Els grans tenidors són l’INCASOL o la Societat Municipal La Pinassa”. I tancava la seva intervenció dient “no estem en contra de la Declaració però davant dels molts dubtes que ens crea, preferim votar-la en contra per no donar-nos un tret al peu ja que volem garantir la plena seguretat als llogaters”.

La moció per a declarar Premià de Dalt àrea amb mercat d’habitatge tens no va prosperar. ERC i Crida la van votar a favor; però Junts, PSC i Cs, en contra.

Crida Premià de Dalt va presentar una moció al Ple. Concretament, en suport a Marcel Vivet i de rebuig a la sentència de l’Audiència Provincial que el condemna a 5 anys de presó. El seu regidor Carlos Garcia Ábalos, explicava que “la condemna es basa únicament en la paraula d’un agent que acusa pels mateixos fets a una altra persona”, i afegia, “també demanem que la Generalitat es retiri com a acusació particular, tal i com es va acordar a l’hora de formar el Govern”. Cs va manifestar que “aquesta persona és culpable d’haver comès diversos delictes”, alhora que demanava que “es deixi de criminalitzar els Mossos d’Esquadra”, tot recordant que “Ciutadans respecta les decisions judicials i defensa la separació de poders”. La portaveu del PSC, Inma Fernández, va dir que “no ens posarem d’acord amb aquestes mocions de la Crida. Farem vot en contra pel llenguatge, perquè no estem d’acord amb segons què i perquè els socialistes acatem les sentències judicials”. El portaveu de Junts, Carles A. Medina, va explicar que “estem en contra de qualsevol tipus de violència. La Generalitat ha recorregut la sentència reconeixent certes irregularitats i votarem a favor”. Per a tancar el punt, el portaveu d’ERC, Quim Fornés, va recordar al regidor de Cs que “a casa meva, defensar-se d’un abús no és agredir sinó defensar-se”.

La moció de suport a Marcel Vivet i de rebuig a la seva sentència es va aprovar amb els vots dels tres grups independentistes, ERC, Junts i Crida; i amb els vots en contra de PSC i Cs.

Finalment, Cs va presentar dues mocions al Ple. La primera, d’instal·lació de màquines de reciclatge de petits envasos amb incentius no va prosperar tot i els vots favorables de Cs, ERC i Crida perquè el Govern (Junts i PSC) la va votar en contra. Expósito, des de CS, reclamava aquest sistema per a conscienciar la població del necessari canvi d’hàbits per a promoure la recollida selectiva de residus. Jaume Batlle de la Crida s’hi afegia explicant que el seu grup sempre ha estat a favor del reciclatge i defensant la seva compatibilitat amb el sistema porta a porta. ERC també s’hi mostrava a favor, en paraules de Quim Fornés, “tot i que es va provar una vegada i no va funcionar”. Carles A. Medina, portaveu del Govern, argumentava que l’aposta d’aquest “és l’Agenda 2030 i el canvi de recollida de residus apostant pel porta a porta i els contenidors intel·ligents”.

La segona moció de Ciutadans era contra els nius peatges en les autovies i autopistes de l’Estat després de la seva liberalització, prevista pel 31 d’agost d’aquest any. La moció es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals. En aquest punt, l’alcalde, Josep Triadó, va informar al Ple que ben aviat la Generalitat farà pública la creació de 4 noves sortides a la que ja serà autovia del Maresme, una d’elles al municipi, amb una inversió total de 5 milions d’euros. Concretament, a l’alçada de la carretera de Premià de Mar, “una infraestructura important per la mobilitat de Premià de Dalt i també un impuls per al desenvolupament dels nostres polígons industrials”, explicava l’alcalde.

 

Precs i preguntes de l’oposició al Govern

ERC va demanar informació sobre els horaris de les pistes exteriors del pavelló poliesportiu municipal, i sobre la figura dels serenos. Quant a precs, en va formular sobre la nova pista esportiva annexa al pavelló, l’accés a l’habitatge, la plaça entre la carretera d’Enllaç i la Riera de Sant Pere, el carril per a vianants amb mobilitat reduïda de l’Espai la Fàbrica i sobre la conservació i divulgació del patrimoni cultural.

Crida Premià de Dalt va preguntar sobre les subvencions a entitats, el pressupost en cultura i patrimoni, els estudis sobre la gestió de l’aigua, la Societat Municipal La Pinassa, la inspecció d’habitatges desallotjats i les actuacions de la Festa Major. I va fer dos precs, un sobre la Festa Major i l’altre sobre els Plens i reunions presencials.

Per acabar, David Expósito des de Cs, va preguntar sobre el nou Pla local de Joventut, el contracte d’Agbar amb l’Ajuntament, l’Ordenança municipal de Civisme i Convivència de l’any 2008 i la Cal·listènia Street Workout. Respecte a precs, en va fer sobre els parcs biosaludables, les banderes que onegen a La Poma Bike Park, l’AV del barri Santa Maria, Santa Anna-Tió, i sobre la descentralització de les festes i actes de Premià de Dalt.

El proper Ple de la Corporació se celebrarà al setembre, concretament, dilluns 20 de setembre.

 

FONT: AJUNTAMENT DE PREMIÀ DE DALT