Can Vallerià celebra els 100 anys

Can Vallerià , una de les finques emblemàtiques de Premià de Dalt, celebra els seus 100 anys de vida. La casa que ha vist néixer el poeta premianenc Valerià Pujol i Bosch ha estat des de l’any 1920 tot un referent en la de vida del poble i un espai d’agitació cultural.

Featured Video Play Icon

Per celebrar aquest aniversari,  des de  Can Vallerià, i amb la  col·laboració de l’Ajuntament de Premià de Dalt,  es va organitzar un acte literari i musical el diumenge 1 de març al migdia, sota el nom d’un dels versos del poeta, “Els quatre murs són aire”.

L’associació  “Art, comunicació i territori” programa al llarg de l’any  a  Can Vallerià   diversos actes literaris,  una aposta  clarament vinculada al que ha significat i significa aquesta masia en  la vida cultural del poble.

L’acte per commemorar el primer segle de Can Vallerià  el va conduir l’escriptor i periodista Rafael Vallbona, qui va anar explicant la història d’aquesta casa al llarg de 100 anys,  recordant les persones que l´hi han donat vida. En Pau Xarrié que va ser qui la va comprar, l’ Estrella, en Joanet i l’Adriana, i en Valerià Pujol, així com la vinculació que sempre han tingut amb la vida del poble i amb entitats com la Cooperativa la Fraternitat o el casal La Benèfica.

L’associació “La Font del Cargol “, amb la publicació dels seus quaderns, també formen part d’aquesta història, que es va explicar amb apunts musicals de Pol Prats Trio, la  lectura  de poemes, a càrrec  de Montse Assens,  Albert Calls, Teresa Meca i Elisenda Sala, i  les cançons de Carol Brunet.  El públic va escoltar alguns poemes de coneguts autors locals com per exemple Mossèn .Jaume Rafanell i  el mateix Valerià Pujol.

Durant l’acte es va presentar la nova imatge gràfica de l’Associació “Can Vallerià,  art, comunicació i territori,  100 anys”, de l’autor Ramón Martínez.